SHUSHI

Posted by: Marta

July 23rd, 2012 >> ЗЕЛЕНЧУК, МЕСО, РИБА, МОРСКИ ПЛОДОВИ

Sushi je poznato japansko jelo sa sirovom ribom, povrćem i rižom koje se u raznim varijacijama proširilo svijetom. Priprema se samo naizgled čini kompliciranom, a nakon nekoliko početnih pokušaja ‘rolanje’ ida kao od šale. Ključno je pripremiti dobru rižu i nabaviti svježe sasvojke.

Od povrća se uglavnom koriste svježi krastavci, mrkva, avokado ili šparoge, a od ribe losos i tuna. Za najbolji rezultata svakako je potrebno koristiti japanski rižin ocat, a za umotati sushi potrebni su Nori listovi morskih trava.

Kad su vam sastojci spremni pripremite sushi rižu. Zagrijte rižin ocat sa soli i šećerom dok se ne otope. Tada isperite i ohladite rižu s hladnom vodom na 5-6 minuta. Prokuhajte rižu. Prekrijte rižu s vlažnim komadom tkanine (tako će riža ostati vlažna). Nikako nemojte rižu stavljati u hladnjak.

Rolanje sushija olakšat ćete si uzmete li bambusovu prostirku ili podmetač. Stavite Nori list na bambusovu podlogu. Sjajniji dio Norija postavite da gleda prema dolje.

Uzmite kuhanu rižu i raširite je po Nori listu. Rižu raširite u tankom sloju tako da se vidi Nori list preko riže. Ostavite pola centimetra na rubovima Nori lista i utrljajte malo vruće vode na te rubove. Tako će se list čvršće držati zajedno.

Poredajte ostale sastojke na sredinu Nori lista. Uhvatite bliži kraj bambusove podloge. Oprezno rolajte sushi u suprotnom smjeru od vas. Učvrstite rolu koju ste zarolali i odmotajte bambusovu podlogu. Cijelu rolu narežite na komade. Sushi je najbolji kad je poslužen s wasabi pastom i sojinim umakom s đumbirovim korijenom.

This entry was posted on Monday, July 23rd, 2012 at 21:42 and is filed under ЗЕЛЕНЧУК, МЕСО, РИБА, МОРСКИ ПЛОДОВИ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.