Мекици (тиганици)

Posted by: Marta

October 21st, 2011 >> ПЕЦИВА, ПОГАЧИ, ПИТИ, ТЕСТА, ЛЕБОВИ,TEСТЕНИНИ

                                                                                    

  • Потребни состојки:
  • 10 грама ќеќер
  • малку   Сол
  • 100 мл. масло
  • 1   свеж квасец
  • 1 кг.  брашно

  

ПОДГОТОВКА:

 Квасецот се раствора во една чаша млака вода.

Потоа во длабок сад се меси тестото додавајќи 900 гр. брашно и водата од чашата со квасецот (доколку оваа вода е малку, додаваме само топла вода). (“Додадете во месењето 1 капаче ракија за да не се впиваат мекиците многу со масло. 1 Капаче ракија на 1кг.  брашно.” )
Откако тестото добро ќе се измеси се остава да отстои на топло за да нарасне. Откако тестото ќе нарасне, во тава на оган се загрева поголема количина на масло. А потоа од тестото се кинат парчиња и со раце се обликуваат кори во форма на тавата и една по една се пржат.
Испжените мекици ставете ги на хартија  да се исцеди маслото.

 

This entry was posted on Friday, October 21st, 2011 at 12:40 and is filed under ПЕЦИВА, ПОГАЧИ, ПИТИ, ТЕСТА, ЛЕБОВИ,TEСТЕНИНИ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.