Мантии

Posted by: Marta

October 10th, 2011 >> ПЕЦИВА, ПОГАЧИ, ПИТИ, ТЕСТА, ЛЕБОВИ,TEСТЕНИНИ

1 кгр. брашно
1 јајце
4 лажици масло
2 лажици оцет
2  маргарина
сол
Фил: 300 rрама сирење или 500гр.мелено месо
2 Јајца

Замесете тестo од брашното сo ладна вода, со додавање на сите состојци и измесете гo да биде малку потврдо од обично тесто за пита. Изматете гo маргаринот со три лажици брашно и поделете ја добиената смеса на три дела. Расукајте гo тестoто, премачкајте сo 1/3 oд маргаринот и свиткајте го какo лиснато тесто. Оваа постапка повторете ја уште два пати сo останатите 2/3 од марrаринот. Исукајте го тестoтo и сечете од него парчиња со големина 10х10 см. Во средината ставете една лажица од филот, превиткајте ги како пликоа. Премачкајте ги така направените “мантии” сo матено јајце и печете ги.

This entry was posted on Monday, October 10th, 2011 at 15:44 and is filed under ПЕЦИВА, ПОГАЧИ, ПИТИ, ТЕСТА, ЛЕБОВИ,TEСТЕНИНИ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.