SHUSHI

Posted by: Marta

July 23rd, 2012 >> ЗЕЛЕНЧУК, МЕСО, РИБА, МОРСКИ ПЛОДОВИ

Sushi je poznato japansko jelo sa sirovom ribom, povrćem i rižom koje se u raznim varijacijama proširilo svijetom. Priprema se samo naizgled čini kompliciranom, a nakon nekoliko početnih pokušaja ‘rolanje’ ida kao od šale. Ključno je pripremiti dobru rižu i nabaviti svježe sasvojke.

Od povrća se uglavnom koriste svježi krastavci, mrkva, avokado ili šparoge, a od ribe losos i tuna. Za najbolji rezultata svakako je potrebno koristiti japanski rižin ocat, a za umotati sushi potrebni su Nori listovi morskih trava.

Kad su vam sastojci spremni pripremite sushi rižu. Zagrijte rižin ocat sa soli i šećerom dok se ne otope. Tada isperite i ohladite rižu s hladnom vodom na 5-6 minuta. Prokuhajte rižu. Prekrijte rižu s vlažnim komadom tkanine (tako će riža ostati vlažna). Nikako nemojte rižu stavljati u hladnjak.

Rolanje sushija olakšat ćete si uzmete li bambusovu prostirku ili podmetač. Stavite Nori list na bambusovu podlogu. Sjajniji dio Norija postavite da gleda prema dolje.

Uzmite kuhanu rižu i raširite je po Nori listu. Rižu raširite u tankom sloju tako da se vidi Nori list preko riže. Ostavite pola centimetra na rubovima Nori lista i utrljajte malo vruće vode na te rubove. Tako će se list čvršće držati zajedno.

Poredajte ostale sastojke na sredinu Nori lista. Uhvatite bliži kraj bambusove podloge. Oprezno rolajte sushi u suprotnom smjeru od vas. Učvrstite rolu koju ste zarolali i odmotajte bambusovu podlogu. Cijelu rolu narežite na komade. Sushi je najbolji kad je poslužen s wasabi pastom i sojinim umakom s đumbirovim korijenom.

This entry was posted on Monday, July 23rd, 2012 at 21:42 and is filed under ЗЕЛЕНЧУК, МЕСО, РИБА, МОРСКИ ПЛОДОВИ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>