Американска редена салата

Posted by: Marta

October 10th, 2011 >> ПОСНИ РЕЦЕПТИ, САЛАТИ

– 200 гр. Варен ориз
– 200 гр. Варен грашок
– 200 гр. Мајонез
– 200 гр. Спанаќ
– 1 зелена пиперка
– листови од целер
– 200 гр. Кисела павлака
– 1 главица кромид
– 1 клраставица
– 200 гр. Варена пченка
– сол и црн пипер
– масло за јадење

Ја земаме краставицата и најпрво и ја отстрануваме рачката. Потоа ја сечкаме на тенки кругови. Парчињата краставица ги ставаме во една стаклена длабока чинија за салата. Потоа во салатата ставаме од претходно сварениот ориз. Пиперката ја сечеме на тенки кругови и парчињата ги редиме во чинијата. Потоа во чинијата го додаваме варениот грашок, па варената пченка. Листовите спанаќ ситно ги сечкаме па ги редиме во чинијата. Потоа во чинијата редиме уште еден ред од варениот ориз, па уште еден ред кругови од краставица. Главицата кромид ја сечеме на тенки кругови, круговите ги разлистуваме на прстени кои ги редиме во чинијата за салата. Листовите целер ситно ги сечкаме и ги додаваме во салатата.

Во еден сад настрана мешаме иста количина кисела павлака и мајонез. Наредената салата во чинијата ја зачинуваме со масло за јадење, а во преливот од мајонез и павлака додаваме сол и мелен црн пипер. Промешуваме и со лажица преливот го нанесуваме врз готовата салата. Сечкаме уште малку од листовите целер и ја украсуваме американската салата.

This entry was posted on Monday, October 10th, 2011 at 15:48 and is filed under ПОСНИ РЕЦЕПТИ, САЛАТИ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.