Гибаница

Posted by: Marta

August 15th, 2011 >> ПЕЦИВА, ПОГАЧИ, ПИТИ, ТЕСТА, ЛЕБОВИ,TEСТЕНИНИ

Еве го рецептот за гибаница која се прави за 10 минути!
5 јајца
500 g сирење
100 ml зејтин
300 ml кисела вода
500 g свежи кори
1 прашок за пециво, сол

Измешајте ги во еден сад сите состојки освен корите. Тавчето намачкајте го со зејтин и ставете една кора. Сите други кори, освен една која ќе ја оставите за најгоре, гужвајте ги, потопувајте ги во јајцата и редете ги во тавчето.  Ставете ја последната кора, во еден слој и  истурете го остатокот од јајцата врз нив, попрскајте со зејтин и печете.Печете ја гибаницата во загреана рерна на 220°C околу 25-30 минути.

This entry was posted on Monday, August 15th, 2011 at 15:11 and is filed under ПЕЦИВА, ПОГАЧИ, ПИТИ, ТЕСТА, ЛЕБОВИ,TEСТЕНИНИ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>